Geplaatst op Geef een reactie

Koffieprijs daalt, koffieprijs stijgt?

In de afgelopen jaren is de koffieprijs flink gedaald. In de zomer van 2019 naar de laagste prijs in 10 jaar. Afgelopen week steeg de prijs echter met zo’n 10%. Heeft dat invloed op de prijs van uw kopje koffie?

Koffie is na olie de meest verhandelde grondstof. In de keten tussen koffieboer en consument gaat de koffieboon heel vaak over in andere handen. Ook virtueel. In Nederland hebben we de boeren onlangs zien protesteren en gezien de lage prijs voor de koffieboon op dit moment zou een wereldwijd protest van de koffieboer niet vreemd zijn. Velen produceren onder de kostprijs. Vanuit dat licht is een hogere (of in ieder geval eerlijkere) koffieprijs helemaal niet vreemd en misschien wel wenselijk.

Een uitgebreide verhandeling over fairtrade, eerlijke koffieprijs en dat soort thema’s gaan we hier niet houden. Als je googlet, dan kun je meer dan voldoende informatie vinden. Voor ons is het wel een reden om onze koffie (mede) te betrekken bij This Side Up. Hierdoor betalen we een hogere prijs, maar weten we ook zeker dat dit ten goede komt aan de koffieboer.

Om de vraag te beantwoorden: ja, prijsschommelingen hebben bij ons invloed op de koffieprijs. Wij houden namelijk geen grote voorraad aan en werken niet met lange termijn contracten. Wij betalen de dagprijs als wij koffie inkopen. Zodra wij koffie op voorraad hebben staat de prijs vast op basis van de inkoopprijs, maar zodra wij nieuwe koffie in kopen bepalen wij de nieuwe verkoopprijs. Daarom kan het voorkomen dat een bepaalde koffie ineens duurder is. We houden onze voorraad liefst klein (en dus zo vers mogelijk), maar groot genoeg om snel te kunnen leveren.

Ons voordeel is wel dat we de koffie dicht bij huis halen, want een hele grote voorraad koffie ligt hier in pakhuizen in Middelburg. Daardoor kunnen we het transport laag houden en dat scheelt sowieso en blijvend in de koffieprijs! En het is een stuk duurzamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *