Onze direct trade koffies

Allereerst, wat is direct trade koffie? Koffie is naast een mooi product na olie ook de meest verhandelde grondstof. En daar waar gehandeld wordt, wordt er geld verdient. Niet erg, maar hierdoor krijgen de koffieboeren in oorspronglanden vaak een lage prijs voor hun koffie. De tussenhandel verdient vaak meer aan een koffieboon dan de lokale koffieboer. Vaak krijgt men zelfs een prijs lager dan de kostprijs, zeker nu op dit moment de prijs voor ongebrande koffie relatief laag is. Veel koffieboeren leven dan ook helaas in armoede.

Er zijn diverse initiatieven om boeren te helpen, denk aan fairtrade koffie. Die is duurder, want er wordt bovenop de koffieprijs een extra bijdrage betaald. Dat is fijn voor de koffieboer, maar geen incentive om per se betere koffie te maken. Wij geloven daarom meer in direct trade koffie. Koffie die wij (samen met een partner, in ons geval This Side Up), direct betrekken bij de koffieboer of coöperatie.

Fazenda California, een van de koffieplantages van Capricornio in Brazilië

We gaan daarbij voor een lange termijn relatie. Op voorhand kopen we een deel van de oogst van de koffieboer en tegelijkertijd helpen we lokaal om de kennis en kwaliteit van de verbouwde koffie te verbeteren. Hierdoor ontvangt de koffieboer niet alleen een hoger bedrag voor de koffie, maar neemt ook het kennisniveau en de uitrusting toe.

Onze partner This Side Up komt daadwerkelijk bij deze boeren, dorpen, coöperaties en begeleidt ze met kennis, helpt ze met bijvoorbeeld een nieuwe wasinstallatie zodat de koffie beter wordt en brengt lange termijn samenwerkingen tot stand. Deze manier van een wederzijdse samenwerking werpt in onze ogen veel meer vruchten af en zorgt ervoor dat lokaal de koffieboeren sterker staan ten opzichte van grote handelspartijen. Daarnaast is de keten tussen koffieboer en ons als koffiebranderij het allerkortst. Dat geeft ons niet alleen een goed gevoel, we zien ook jaar na jaar de ontwikkelingen die men lokaal in de oorspronglanden maakt.

Limmu Kossa Coffee Estate in Ethiopië

Wij bieden koffies uit verschillende landen aan. Deze koffies kopen we op voorhand in en op is dan ook op. We moeten dan op de nieuwe oogst wachten.

Klik op het logo om meer te lezen en te zien over de desbetreffende koffie, of om deze direct gebrand of ongebrand te kopen.