Burundi Arabica Turaco vers gebrand

(4 klantbeoordelingen)

18,95 incl. BTW

Deze koffie is RFA én UTZ gecertificeerd.

Factsheet Burundi turaco

U ontvangt 5% korting bij afname van 3kg of meer

Artikelnummer: 10121 Categorie: Tags: , , , , ,

Beschrijving

Bij Afrikaanse koffie denkt u waarschijnlijk niet direct aan Burundi. Toch is dat niet geheel terecht, want in dit land is koffie een van de belangrijkste exportproducten. Echter, de roerige binnenlandse situatie werkt niet altijd mee. Maar misschien is dat juist wel een reden om koffie uit Burundi te proberen! Het zal je niet teleurstellen, want goede koffie uit Burundi kan zich meten met andere toplanden.

Genoemd naar de felgekleurde vogels die overal in Burundi worden gespot, zal onze volledig gewassen Turaco-specialiteitsmix zeker uw aandacht trekken. De hoogwaardige cuppingscore van 85,5 wordt bij de oorsprong geselecteerd door onze ervaren QC-teams. Onze verticaal geïntegreerde inkoopketen maakt de reis van deze koffie net zo efficiënt als de spreekwoordelijke vogel vliegt.

De meeste koffiebomen in Burundi zijn vanwege de kwaliteit Red Bourbon. Door de steeds kleinere omvang van de koffieplantages is het verouderen van onderstammen een zeer groot probleem in Burundi. Veel boeren hebben bomen die ouder zijn dan 50 jaar, maar met kleine percelen om te bewerken, is het moeilijk te rechtvaardigen dat bomen volledig uit productie worden genomen gedurende de 3-4 jaar dat er nieuwe aanplant nodig is om te beginnen met opbrengen. Om boeren aan te moedigen hun aanplant te renoveren, kopen Greenco & Bugestal zaden van het Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU), richten kwekerijen op en verkopen de zaailingen aan boeren tegen of onder de kostprijs.

Ondanks de alomtegenwoordigheid van de koffieteelt in Burundi, produceert elke kleine boer een relatief kleine oogst. De gemiddelde kleine boer heeft ongeveer 250 bomen, normaal gesproken in hun achtertuin. Elke boom levert gemiddeld 1,5 kilo bonen op, dus de gemiddelde teler verkoopt jaarlijks ongeveer 200-300 kilo bonen.

Oogst en na de oogst

Tijdens het oogstseizoen wordt alle koffie selectief met de hand geplukt. De meeste gezinnen hebben slechts 200 tot 250 bomen en het oogsten gebeurt bijna volledig door de familie. Greenco & Bugestal weten dat zelfs kleine afstanden tijdrovend en duur kunnen zijn voor kleine boeren, en ze weten dat bonen direct na de oogst ontvangen cruciaal is voor de kwaliteit. Daarom kunnen kleine boeren hun bonen rechtstreeks naar een wasstation brengen of naar een van de 12 verzamelplaatsen verspreid over de teeltgebieden. Boeren krijgen hetzelfde betaald voor hun kwaliteitsboon, ongeacht waar ze hun bonen brengen. Op deze manier worden boeren niet benadeeld door hun ligging en dragen Greenco & Bugestal de transportkosten naar de stations.

Kwaliteitsborging begint zodra boeren hun bonen bezorgen. Bonen worden onder constant toezicht nat verwerkt. Het verpulpen, fermentatietijd, wassen, sorteren in de kanalen en het laatste weken worden nauwlettend gevolgd. Alle bonen worden in kleine emmers gedreven als eerste stap om de kwaliteit te controleren. Greenco & Bugestal kopen nog steeds drijvers (beschadigd, onderrijp, enz.) Maar scheiden onmiddellijk de twee kwaliteiten en brengen drijvers alleen op de markt als B-kwaliteit koffie. Na het drijven wordt de boon van hogere kwaliteit opnieuw met de hand gesorteerd om alle beschadigde, onderrijpe en overrijpe kersen te verwijderen.

Na het sorteren wordt de boon binnen 6 uur na levering verpulverd. De machine kan tot 3 ton bonen per uur verwerken. Tijdens het verpulpen worden kersen gescheiden in hoge en lage kwaliteit door dichtheid op een Mackinon 3-disc pulper uitgerust met een extra scheidingsschijf. De koffie wordt vervolgens gedurende 10-12 uur gefermenteerd in water uit een nabijgelegen beek, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een klein bordje op de gistingstank houdt elke partij bij. Het bord vermeldt de naam van het wasstation, de aankoopdatum van de kers, de kwaliteit van de boon en het tijdstip waarop de gisting begon. Getrainde agronomen controleren de bonen regelmatig met de hand om ervoor te zorgen dat de gisting op het juiste moment wordt gestopt. De stationsmedewerkers vertrappelen het perkament gedurende 30 minuten in de fermentatietank. Dit vertrappingsproces helpt om slijm op het gefermenteerde perkament te verwijderen.

Nadat de gisting is voltooid, wordt de koffie door was- en sorteerkanalen geleid. Terwijl de bonen erdoorheen stromen, voorkomen houten balken die over het kanaal worden gelegd bonen met een specifieke dichtheid er doorheen. Deze staven zijn verdeeld over het kanaal. Terwijl de eerste blokkade de bonen met de hoogste dichtheid stopt, is de volgende bedoeld om de op een na meest dichte bonen te stoppen, enzovoort. In totaal verdeelt het kanaal bonen in zeven klassen op basis van dichtheid. Dit perkamentpapier wordt na het wassen op houten bakken of nylon zakken gegoten en naar de droogtafels gebracht, elk in een aparte kwaliteitsgroep. Elk dienblad en elke nylon zak met perkament behoudt zijn traceerbaarheidslabel met alle informatie.

De bonen worden vervolgens naar de droogtafels getransporteerd waar ze gedurende 2-3 weken langzaam drogen. Plukkers bekijken de drogende bonen op beschadigde of defecte bonen die mogelijk zijn gemist bij eerdere kwaliteitscontroles. Gewoonlijk kan elke tafel 800 kg perkament bevatten. In het hoogseizoen is de maximale belasting van een tafel 1000 kg. Elke tafel heeft een traceerbaarheidslabel met de partijinformatie. Het perkament wordt van zonsopgang tot zonsondergang gedroogd en wordt ‘s avonds of als het regent bedekt met een laken. Gedurende deze tijd wordt perkament regelmatig omgedraaid. Het vochtgehalte wordt zorgvuldig gecontroleerd en elk perkament met visuele gebreken wordt verwijderd.

Kwaliteitscontrole bij Bugestal

De gemiddelde aankoopprijs van kersen voor Bugestal in 2019 lag beduidend boven het gemiddelde. Stations betalen de eerste betaling aan boeren tussen 15 en 30 juni. De tweede betaling komt later in de zomer. Als de koffie een wedstrijd wint of voor extreem hoge specialiteitenprijzen wordt verkocht, geeft Bugestal ongeveer een jaar na het oogstseizoen nog een betaling.

Eenmaal droog wordt de perkamentkoffie in zakken gedaan en naar het magazijn gebracht. Het team van deskundige cuppers van Bugestal beoordeelt elke partij (die worden gescheiden door station, dag en kwaliteit) in het laboratorium. De traceerbaarheid van station, dag en kwaliteit wordt gedurende het hele proces gehandhaafd.

Voor verzending gaat de koffie naar Budeca, de grootste droogmolen van Burundi. De koffie wordt gemalen en vervolgens met de hand gesorteerd door een team van handplukkers die elke boon nauwkeurig bekijken om er zeker van te zijn dat er geen defecten zijn. Een team van twee handplukkers heeft een hele dag nodig om een ​​enkele tas te bekijken. UV-verlichting wordt ook gebruikt op de bonen en eventuele bonen die gloeien – meestal een indicatie van een defect – worden verwijderd.

De molen produceert gemiddeld 300 containers van 320 zakken per jaar. Budeca ligt in de nieuwe hoofdstad van Burundi, Gitega, met ongeveer 30.000 inwoners. Aangezien er ongeveer 3.000 mensen in de molen werken, meestal als handplukkers, betekent dit dat Budeca gedurende ten minste de helft van het jaar (tijdens het maalseizoen) bijna 10% van de totale bevolking in Gitega in dienst heeft. Hetzelfde geldt voor de provincies Ngozi en Kayanza, waar Greenco en Bugestal de eerste werkgevers in de regio zijn tijdens het koffieoogstseizoen. Dit heeft een onberekenbare impact op een land als Burundi, met werkloosheidspercentages van meer dan 50%, vooral op het platteland en onder jongeren.

 

 

Extra informatie

Gewicht 1 kg

4 beoordelingen voor Burundi Arabica Turaco vers gebrand

 1. Martijn (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

 2. Wybren O. (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

 3. Janet (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  Heerlijke koffie !

 4. Martin (geverifieerde eigenaar)

  Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  Heerlijke typisch Afrikaanse koffie. Anders genoeg van bekende Ethiopië koffie. Iets minder fris en bloemig, wat voller van smaak. Iets meer body. Gebalanceerd. Ik vermoed een allemansvriend.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *