Colombia Excelso Consaca Narino ongebrande groene koffiebonen

(7 klantbeoordelingen)

10,78 incl. BTW

Deze bonen moet u zelf thuis branden.
Het zijn groene, ongebrande bonen!

factsheet colombia-narino

Colombia Excelso
Screen: 15/16

Vermelde prijs is per kilogram ongebrande koffiebonen

Bulkkorting van toepassing!
5% korting indien u 6-10 kilo ongebrande koffiebonen koopt
10% korting indien u 11-20 kilo ongebrande koffiebonen koopt
20% korting indoen u 20> kilo ongebrande koffiebonen koopt

Dit mag een mix zijn van diverse bonen
(uitgezonderd pre-order koffiebonen)

188 op voorraad

Beschrijving

De gemeente Consacá ligt in het noordwesten van het Colombiaanse departement Nariño. Het gebied ligt dicht bij de Galeras-vulkaan en de rivier de Güaitara. De nabijheid van het land tot de vulkaan betekent dat boerderijen profiteren van voedselrijke vulkanische grond. Consacá is de op een na grootste koffieproducerende gemeente in Nariño. Het gebied is ook afhankelijk van suikerriet, tomaat, sperziebonen en paprika’s om de landbouweconomie van brandstof te voorzien. Consacá heeft ook enkele van de beste droogomstandigheden in Colombia. De grote hoogte betekent een lagere relatieve luchtvochtigheid en het gebied heeft meer wind en meer zonnige dagen in vergelijking met de meeste andere gebieden in het land.

Oogst en na de oogst

Tijdens het oogstseizoen worden de bessen zorgvuldig met de hand geplukt door kleine boeren en hun gezinnen. Alle boeren die aan dit lot hebben bijgedragen, verwerkten hun koffie op hun eigen kleine boerderijen volgens het traditioneel volledig gewassen proces. Koffie wordt verpulverd op dezelfde dag als geplukt en vervolgens gefermenteerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de fermentatie variëren van 12 tot 48 uur. Vanwege de kleine dagelijkse oogsten zullen sommige producenten in de loop van een paar dagen meerdere lagen nat perkamentpapier toevoegen. Dit kan de pH van de fermenterende koffie verlagen en het uiteindelijke profiel ingewikkelder maken. Na gisting wordt de koffie gewassen met schoon water. Vervolgens wordt koffie gedroogd in parabolische drogers, die veel op kassen lijken. De lange droogtijd van ongeveer 20 dagen zorgt ervoor dat de koffie goed gedroogd wordt en een vochtgehalte van 12% bereikt.

Over Nariño

Het departement Nariño ligt in het uiterste zuiden van Colombia. Het grenst aan Ecuador en de hoge Andes-toppen. Door de nabijheid van de evenaar kan er op grote hoogte koffie worden verbouwd. Veel boerderijen bevinden zich op een hoogte van meer dan 2.000 meter boven zeeniveau.

Hoewel koffieteelt traditioneel niet op zulke grote hoogten wordt gezien, is het mogelijk in Nariño dankzij veel zonlicht, betrouwbare en frequente regenval en rijke bodems. Bovendien zorgt het landschap ervoor dat de nachten niet te koud worden om kersen te kweken. De warmte die zich ophoopt op de bodem van canyons stijgt ‘s nachts de bergen in en beschermt de kers tegen de extreme nachtelijke kou die met zo’n grote hoogte gepaard gaat.

Er zijn maar liefst drie vulkanen in de Cordillera Occidental, een zijtak van het Andesgebergte in Colombia. Deze vulkanen bereiken hoogtes tot 4.700 meter boven zeeniveau. Hoewel vulkanische activiteit soms gevaren kan opleveren voor het leven en de koffieteelt, vormt de rijke vulkanische bodem vol voedingsstoffen een uitstekende basis voor koffieplanten. De voedingsstoffen, gecombineerd met lagere temperaturen, helpen om langzaam koffievruchten te vormen en hun suikers te concentreren. Het resultaat is complexe, zoete en zure koffiesoorten.

Koffie in Colombia

Colombia produceert en exporteert al sinds het begin van de 19e eeuw koffie die bekend staat om zijn volle body, heldere zuurgraad en rijke afdronk.

Colombia heeft een breed scala aan klimaten en geografische omstandigheden die op hun beurt hun eigen unieke smaken in koffie produceren. Dit betekent ook dat de oogsttijden behoorlijk kunnen variëren. In feite produceert Colombia tussen al zijn verschillende regio’s bijna het hele jaar door verse gewassen.

Door de toenemende focus op de specialiteitenindustrie verandert de manier waarop handelaren en boeren zaken doen. Het komt steeds vaker voor dat boeren bonen van de hoogste kwaliteit isoleren in hun partijen om afzonderlijk op de markt te brengen. Deze kavels van hogere kwaliteit worden vaak verkocht onder specifieke merken of verhalen.

Extra informatie

Gewicht 1 kg

7 beoordelingen voor Colombia Excelso Consaca Narino ongebrande groene koffiebonen

  1. Tonko (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

    Zachte koffie maar toch vol van smaak.

  2. Djamal Labib (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

    Smaak was OK.

  3. Bostjan (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  4. Bostjan (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  5. Ralf Kayser (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  6. Frans E. (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

  7. Thomas Böhndel (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *