Myanmar Paduak ongebrande groene koffiebonen

(1 klantbeoordeling)

9,15 incl. BTW

Deze bonen moet u zelf thuis branden.
Het zijn groene, ongebrande bonen!

factsheet myanmar paduak

Prijs per kilogram. Bulkkorting van toepassing!
3 kg of meer –> 10% korting
5 kg of meer –> 15% korting
10 kg of meer –> 20% korting
25 kg of meer –> 25% korting

Op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

De regionale koffie van Paduak is een selectie uit de producerende regio’s Ywangan en Pyin Oo Lwin. Paduak verwijst naar een lokaal groeiende bloem. Deze koffieregio’s liggen ongeveer 100 km uit elkaar en worden gescheiden door een administratieve grens. Pyin Oo Lwin maakt deel uit van de Mandalay-divisie; Ywangan ligt in de zuidelijke Shan-divisie. 

Pyin Oo Lwin 

De koffieteelt in de regio Pyin Oo Lwin vindt voornamelijk plaats op particuliere landgoederen, meestal tussen de 80 en 160 hectare groot. Deze boerderijen bevinden zich op een hoogte van ongeveer 1200-1300 meter boven de zeespiegel. Sommige boerderijen hebben hun eigen kersenverwerkingsinstallatie. Anderen sturen hun kers naar de centrale molen van de Mandalay Coffee Group (MCG) in Pyin Oo Lwin. Overheersende rassen in deze regio zijn SL34, S795 en Costa Rica. 

Ywangan 

In Ywangan zijn de producenten kleine telers met koffietuinen van ongeveer 1 hectare. Overheersende rassen zijn Catuai (80%), Caturra, S795, Costa Rica en San Ramon. Elk dorpsblok haalt zijn koffie op en stuurt deze voor verwerking naar de MCG-molen. Deze kleine boeren produceren naast koffie ook zelfvoorzienende gewassen en thee op hun land. De regio is iets hoger dan Pyin Oo Lwin, met gemiddelde hoogtes rond 1.300-1.600 meter boven zeeniveau. Het terrein is hier bergachtiger en ruiger dan rond Pyin Oo Lwin. Kleinschalige dorpslandbouw, koffieblokken en inheems bos kenmerken de regio.  

Teelt

Padauk ‘ontleent zijn naam aan een bloem gevonden in Pyin Oo Lwin en Ywangan. Voor de lokale bevolking symboliseert het het begin van een nieuw seizoen. De eerste bloesems vallen samen met het begin van het regenseizoen en de Birmese nieuwjaarsviering genaamd “Thingyan”. Dit is ook het begin van het koffie-exportseizoen, waar de koffie begint te verschepen vanuit de haven van Yangon.

Ywangan en Pyin Oo Lwin liggen ongeveer 100 km uit elkaar en zitten op grote hoogte (gemiddeld ongeveer 1.300 meter boven zeeniveau). In deze 2 regio’s wordt koffie meestal verbouwd tussen andere zelfvoorzienende gewassen en thee. Het terrein is bergachtig en ruig en het landschap kenmerkt zich door kleinschalige dorpslandbouw, koffieblokken en inheems bos.

Deze noordelijke streken hebben ideale omstandigheden voor de productie van koffiespecialiteiten. De neerslag is goed verdeeld over het hele jaar, met een duidelijk droog seizoen in december en januari. Het oogstseizoen loopt van december tot april in Pyin Oo Lwin. In Zuid-Shan rond Ywangan eindigt de meeste oogst in maart.

Oogst en na de oogst

Koffiebessen uit Ywangan worden naar Pyin Oo Lwin getransporteerd voor gecentraliseerd nat malen, drogen en droog malen.

Koffie in Myanmar

Hoewel er sinds 1885 koffie wordt verbouwd in Myanmar, kende het isolationistische beleid van de periode na de onafhankelijkheid een beperkte infrastructuur voor het verbouwen en verwerken van koffie. Meer recente initiatieven waren gericht op het uitbreiden van de koffie-infrastructuur en het openen van de economie van het land door middel van koffie-export.

Koffie begon een grotere focus te worden in Myanmar in de jaren tachtig, toen de regering samen met de VN een project startte om de illegale productie van papaver (voor opium) te vervangen door koffiebomen. 

De focus op koffie groeide in 2015 toen een samenwerkingsproject met Winrock International en het Coffee Quality Institute probeerde een van de grootste uitdagingen aan te pakken waarmee de koffie-industrie in Myanmar wordt geconfronteerd. Door boeren te helpen intensiever te sorteren en te sorteren, hielp het project boeren koffie van hogere kwaliteit te bereiken en te verkopen op de speciale markt.

Extra informatie

Gewicht 1 kg

1 beoordeling voor Myanmar Paduak ongebrande groene koffiebonen

  1. Bostjan (geverifieerde eigenaar)

    Geverifieerde beoordelingGeverifieerde beoordeling - bekijk origineelExterne link

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *