Geplaatst op Geef een reactie

Waarom uw dagelijkse kopje koffie duurder wordt…

In koffieland is het deze zomer allesbehalve koffietijd. Er gebeurt veel en gezien de ontwikkelingen op de wereldmarkt is het te verwachten dat uw kopje koffie binnenkort in prijs zal stijgen.

Sinds het einde van de Corona in zicht is, en de horeca wereldwijd weer aan het opstarten is, zien we een hogere vraag naar groene koffie. Dit komt tegelijk met een tekort aan zeecontainers, waardoor zeevracht in de afgelopen maanden stukken duurder is geworden. Dit zorgde ervoor dat in het voorjaar de prijs van groene bonen structureel hoger lag dan tijdens de Corona-periode.

In Brazilie is het echter het weer wat nu roet in het eten gooit in het eten van veel koffieboeren in hoofdzakelijk de deelstaat Minais Gerais, waar de meeste koffie vandaan komt. Strenge vorst heeft geleid tot een verwachte minderopbrengst van 4 miljoen balen koffie, ofwel 10% van de oogst. De vorst zorgt boeren die hun volledige oogst verloren zien gaan en een zoveel minder koffie in een reeds krappe markt zorgt voor hogere prijzen.

Op de beurs heeft dit dan ook geleidt tot een ware prijsexplosie; de koers voor groene koffie ligt nu (27 juli) boven de 2 dollar, daar waar in november de koers nog rond 1 dollar was. Dit verklaart dan ook dat op termijn uw kopje koffie ongetwijfeld duurder gaat worden. Misschien een goed idee om dan gelijk over te stappen op direct trade koffie? Zowel voor gebrande als ongebrande koffies een goed alternatief!

ontwikkeling koffieprijs

Bronnen:

https://www.finanzen.net/rohstoffe/kaffeepreis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *