Costa Rica Tarrazu Amapola ongebrande groene koffiebonen

(16 klantbeoordelingen)

12,00 incl. BTW

Vermelde prijs is per kilogram ongebrande koffiebonen

Deze bonen moet u zelf thuis branden.
Het zijn groene, ongebrande bonen!

Factsheet Costa Rica

Cuppingscore 85

Vermelde prijs is per kilogram ongebrande koffiebonen

371 op voorraad

Meer groene bonen kopen?
Korting bij 5-9 kg: 0,50 € per kg
Korting bij 10-19 kg: 1,00 € per kg
Korting bij 20 > kg: 2,00 € per kg

Beschrijving

Amapola Tarrazu SHB EP

Boeren die bijdragen aan deze regionale blend hebben hun plantage tussen 1.400 en 1.500 meter boven zeeniveau. Door de grotere hoogte en lagere temperaturen rijpt het koffievrucht langzamer, waardoor een dichtere boon ontstaat met tonen van fruit en chocolade.

Deze washed SHB EP koffie partij uit Tarrazú is genoemd naar de Amapola, een lokale naam voor hibiscus, tropische bloem die het landschap schildert in levendige tinten rood en roze wanneer ze bloeien in de nazomer.

Tarrazú is waarschijnlijk de bekendste koffieregio van centraal Costa Rica. De nabijgelegen Pirris-rivier levert water aan het hoogland, waardoor het perfect is voor koffieproductie en andere soorten landbouw. De bergen maken deel uit van de Talamanca Sierra, die door Costa Rica en Panama loopt.

De regio wordt gevoed door koffieproductie en -export. Tijdens het oogstseizoen ziet de Tarrazú-regio zijn bevolking verdrievoudigen met de toestroom van seizoenarbeiders. Het inkomen van veel mensen hangt grotendeels af van de koffieproductie.

Strikt harde bonen (SHB)

Strictly Hard Bean (SHB) geeft de hoogte aan waarop de koffie werd verbouwd. Een koffie moet op 1.200 meter boven zeeniveau of hoger worden verbouwd om als SHB te worden beschouwd. Door de grotere hoogte en lagere temperaturen rijpt het koffievrucht langzamer, waardoor een dichtere boon ontstaat.

Europese voorbereiding (EP)

EP staat voor European Preparation. Het betekent dat bonen worden gesorteerd en gecontroleerd op defecte bonen of vreemd materiaal.

Koffie in Costa Rica

Dankzij onvermoeibare innovaties, het grote aantal koffievariëteiten, uitgebreide technische kennis en aandacht voor koffieproductie, is Costa Rica een van de meest geavanceerde koffieproducerende landen in Midden-Amerika.

De klimatologische omstandigheden in het land spelen ook een rol bij de hoge kwaliteit van de geproduceerde koffie. Er zijn acht koffieregio’s: Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central (Central Valley), Tres Rios, Brunca, Orosi en Tarrazú, een specifiek deel van Valle Central.

Costa Rica is ook een wereldleider geworden op het gebied van traceerbaarheid en duurzaamheid bij de koffieproductie. Negentig procent van de 50.000 koffieboeren in het land zijn kleine boeren, en tegenwoordig leveren velen hun bonen aan kleine micromolens die ze vaak verwerken volgens de specificaties van de producent om de kwaliteit van één partij of één boerderij te behouden.

De opkomst van micro-mill-verwerking is op zichzelf een relatief recente ontwikkeling. Vóór het begin van de jaren 2000 was het gebruikelijk dat kleinere producenten hun bonen aan coöperatieve fabrieken leverden. Naarmate zich lucratieve gespecialiseerde markten ontwikkelden, begonnen steeds meer boeren fabrieken op hun eigen boerderijen te vestigen, waardoor ze meer controle kregen over de verwerking en meer zekerheid kregen over het ‘traceerbaarheidsverhaal’ dat zo belangrijk is voor het groeiende marktsegment. Molens met overcapaciteit zouden dan hun diensten aanbieden aan naburige boeren, met een scala aan verwerkingsmethoden voor kleine partijen en volledige traceerbaarheid voor branders en importeurs. Het systeem heeft de kleine tot middelgrote koffieboeren van Costa Rica in staat gesteld een breed scala aan gedifferentieerde producten aan te bieden.

De typisch onzekere en droge weerpatronen in Costa Rica maken de koffieteelt moeilijker. Lange droge seizoenen en onvoorspelbare weerpatronen hebben de mogelijkheid van biologische landbouw vrijwel uitgesloten. Niettemin hebben zowel de overheid als de boeren actieve maatregelen genomen om het milieu te beschermen. Sommige van deze beperkingen informeren ook over de verwerkingsmethoden waarvoor Costa Ricaanse koffie bekend is geworden.

Extra informatie

Gewicht 1 kg
Hoeveelheid ongebrande bonen

, , , ,

16 beoordelingen voor Costa Rica Tarrazu Amapola ongebrande groene koffiebonen

 1. Ralf Kayser (geverifieerde eigenaar)

 2. Andre (geverifieerde eigenaar)

  Zelf bonen branden met deze mooie bonen. Dit leert je zoveel over koffie. Een verrijking van mijn koffiereis. Popcorn machine is 20 eur, wat youtube filmpjes kijken en gaan.

 3. Jesper Husted (geverifieerde eigenaar)

  Very good coffee

 4. Marco (geverifieerde eigenaar)

  Die Bohnen waren leider ausverkauft

 5. koen (geverifieerde eigenaar)

  Was niet op voorrad nadat ik besteld had, website gaf het niet aan, jullie aaren zo vriendelijk een alternatief aan te bieden

 6. Bostjan (geverifieerde eigenaar)

 7. Arjan Bakx (geverifieerde eigenaar)

 8. Jelle Geerts (geverifieerde eigenaar)

  Leuke boon. Wat donkerder gebrand mooi voor espresso.

 9. Vincent R. (geverifieerde eigenaar)

 10. Victor CFBG (geverifieerde eigenaar)

  Good coffee

 11. Stefan (geverifieerde eigenaar)

 12. A de Koning (geverifieerde eigenaar)

 13. Lars P. (geverifieerde eigenaar)

 14. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

 15. Klaus Hammer (geverifieerde eigenaar)

 16. Jan Laven (geverifieerde eigenaar)

  Niet verder vertellen…. maar dit is een topper!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *