Beschrijving
Een klassieker onder de specialty koffies: monsooned Malabar.
Het verhaal van de Malabar begint op de plantage, waar de beste koffieboon met de hand wordt geplukt. Maar dan begint de reis van de monsooned Malabar eigenlijk pas echt!
Klik hier voor het hele verhaal inclusief fotos
Honderden jaren geleden was de reis van de Malabar koffieboon een hele onderneming. Groene bonen werden verscheept en de lange reis in combinatie met de vochtige atmosfeer zorgde voor een hele bijzondere koffieboon…
Het vocht wat tijdens de lange reis door de bonen werd geabsorbeerd zorgde ervoor dat de boontjes niet alleen groter werden, maar ook qua kleur van groen-geel veranderden naar bonen met een geel-gouden gloed. En dan de smaak! Een heel verfrissend pallet aan smaken maakt er een magische combinatie van.
Tegenwoordig gaat de reis niet meer op deze manier, maar verzorgt Aspinwall de beste monsooned bonen, uit de regio Mangalore, aan de Malabar kustregio.
De reis van vroeger wordt hier gesimuleerd en levert deze magische koffie op.
Ongewassen Arabica-bonen komen binnen op de verwerkingsstations van Aspinwall in India. Vanaf juni barst hier de jaarlijkse moesson los en in deze periode krijgen de Malabar bonen hun monsooned-proces.
De bonen worden tussen juni en september te drogen gelegd in grote voorraadschuren. Deze zijn geventileerd en de vochtige moessonwind kan vrij door de gebouwen waaien. Zo kunnen de bonen het vocht opnemen, net zoals vroeger op het schip.
De verspreide bonen worden dagelijks gekeerd en gedroogd en uiteindelijk in zakken verpakt en te drogen gezet voor enkele maanden.
Tegen het einde van het moesson-seizoen worden de monsooned-bonen gesorteerd op formaat en defecten. Vele arbeider zorgen dat de beste bonen verscheept kunnen worden. Zodoende krijgt u de beste Monsooned Malabar, een echte specialiteit uit India!
U bestelt ongebrande koffiebonen. Het betreft ongebrande bonen die u zelf thuis kunt branden.
Omdat wij groot inkopen kunnen wij u mee laten profiteren van onze scherpe prijzen!
Kies de hoeveelheid en koop in voor groothandelsprijzen.
Koffie uit India.
Plantation Arabica
Dit is de omschrijving van de gewassen India Arabica koffie
De indicatie Plantation AA, Plantation A en Plantation B verwijst naar de screensize (is maat) van de bonen.
Monsooned Malabar Arabica
Monsooned geeft aan dat deze, niet gewassen, Arabica bonen zijn blootgesteld aan het ‘monsooning’ proces. In de 18e eeuw werden de bonen vanuit het zuiden van India via houten zeilschepen vervoerd naar Europa. Tijdens deze reis werden de bonen blootgesteld aan luchtvochtigheid en de tropische zeewinden. Dit had invloed op de bonen en hierdoor kregen ze hun karakteristieke smaak. Om dit proces na te bootsen worden de bonen nu in goed geventileerde warenhuizen blootgesteld aan de tropische moessonwinden aan de Malabar kust. Gedurende 2-3 maanden ondergaan de bonen dit ‘monsooning’ proces om deze karakteristieke smaak te creëren. Ook voor de Monsooned koffie wordt voor de screensize de indicatie AA en A gehanteerd.
Arnoud B. (geverifieerde eigenaar) –
Grote schone bonen
Maarten K. (geverifieerde eigenaar) –
Mooie bonen met karakteristieke zachte smaak, ik kon bijna niet om de chocolade heen. branden ging erg homogeen, de bonen zijn allemaal ongeveer hetzelfde van vorm en formaat.
Noel Van der Mullen (geverifieerde eigenaar) –
te vroeg, nog niet bekeken.
Frank B. (geverifieerde eigenaar) –
Mijn favoriet. Duidelijk hoorbare First Crack. Ik brand deze met de Gene Café. 200 gr met start op 250°C tot First Crack en dan meteen naar 233°C en nog 4 minuten doorbranden. Bij mij blijft er dan 166 gr over.
Lennart O. (geverifieerde eigenaar) –
Geweldig!
dave c. (geverifieerde eigenaar) –
A.J. Broek (geverifieerde eigenaar) –
Ziv B. (geverifieerde eigenaar) –
Willem R. (geverifieerde eigenaar) –
Arnoud B. (geverifieerde eigenaar) –
De smaaksensatie van ‘Monsooned’ bonen is een koffieverhaal apart. De smaak heeft een lage aciditeit, maar is toch krachtig, prikkelend en een tikje wild. Perfect voor liefhebbers van sterke, enigszins rokerige aroma’s met aarde en karamelachtige flavors.
SEBASTIEN (geverifieerde eigenaar) –
Wouter (geverifieerde eigenaar) –
Bart Harbers (geverifieerde eigenaar) –
Pepijn B. (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet gebrand
bengelderland (geverifieerde eigenaar) –
ik brand ze met een Gene brander 235 graden en 14 minuten, dan gaat die over op koelen,en houd je prachtige medium gebrande boon over,met een heerlijke 1 cm dikke kraag vol smaak,dit is mijn favoriete koffie
F (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijke koffie dikke laag aroma
Hermann A. (geverifieerde eigenaar) –
Mein Lieblingskaffee seit ich meine Rocket R58 habe. Wird bei mir hauptsächlich als Espresso geröstet. Macht eine super Crema. Teilweise röste ich die Bohne bis in den Second Crack. Habe aber auch schon als Filter/VA geröstet. In der Röstung keine Überraschung, dauert etwas länger bis der First Crack einsetzt.
Loek Heinsman (geverifieerde eigenaar) –
Top Koffie
Sascha Haag (geverifieerde eigenaar) –
Arne Tjong Kim Sang (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet beoordeeld
Wolfgang Last (geverifieerde eigenaar) –
Nicolaj G. (geverifieerde eigenaar) –
blacher.christophe –
Café de très belle qualité, cuisson FC+ en Gene, repos 1 semaine.
Manque un peu de puissance aromatique mais café très équilibré et très plaisant à boire.
Marc Van Luxzenburg (geverifieerde eigenaar) –
Bostjan (geverifieerde eigenaar) –
Thomas Böhndel (geverifieerde eigenaar) –
Klaus Golling (geverifieerde eigenaar) –
Edwin (geverifieerde eigenaar) –
uitgebreide informatie op de site en heel snel geleverd. Koffie is van prima kwaliteit
Loek Heinsman (geverifieerde eigenaar) –
onze favoriet. Schone koffieboon en heerlijke smaak.
Christiaan (geverifieerde eigenaar) –
Niet te mild en niet te sterk
Vincent R. (geverifieerde eigenaar) –
T. Hendrickx – Butler (geverifieerde eigenaar) –
A de Koning (geverifieerde eigenaar) –
Lekkere zachte koffie
Loek Heinsman (geverifieerde eigenaar) –
Onze favoriet
Bart (geverifieerde eigenaar) –
Klaus G. (geverifieerde eigenaar) –
John Portalski (geverifieerde eigenaar) –
Marius van Os (geverifieerde eigenaar) –
John Portalski (geverifieerde eigenaar) –
Bart (geverifieerde eigenaar) –
Peter H. (geverifieerde eigenaar) –
Prima
Visette Vincent (geverifieerde eigenaar) –
L.D. B. (geverifieerde eigenaar) –
Dan blijkt toch dat koffie een kwestie is van persoonlijke smaak. Ik vond de smaak van deze koffie vlak.
Klaus G. (geverifieerde eigenaar) –
Rimantas Intas (geverifieerde eigenaar) –