2011 in Peru

In 2011 gooide men het in Chirinos over een andere boeg. De koffiecommunity creerde een eigen, sterk merk, gefocust op innovatie en onafhankelijkheid van grote coöperaties. Het leidde tot exquise koffies, die jaar na jaar hoge ogen gooide op de specialty koffie markt. Het is nu een landelijk voorbeeld hoe ondernemerschap, respect voor lokale tradities en een directe relatie met koffiebranders over de hele wereld een lokale gemeenschap om kan vormen.

Finca Churupampa is niet zomaar een plantage, het is een sociale onderneming die de Tocto familie graag uit wil breiden. Afgelopen jaar sloten 30 boeren uit de omgeving aan en werd er volop geïnnoveerd in nieuwe droogtechnieken en ontwikkelingen om nog betere koffie te maken. Deze koffie is biologisch – organisch en Fair Trade gecertificeerd.

Over Churpampa

Bekend om het Andesgebergte en het ongelooflijke aantal microklimaten (28!), is Peru waarschijnlijk een van de meest geschikte landen in Amerika om speciale koffie te verbouwen. Koffie werd al in de 18e eeuw geïntroduceerd, maar pas aan het begin van de vorige eeuw begon het land een prominente rol te spelen in de mondiale koffie-export. De stijging van de export was het gevolg van een grootschalig terugbetalingsprogramma voor leningen, waardoor Groot-Brittannië ruim 2 miljoen hectare land kreeg dat snel werd omgezet in koffieplantages maar dan in Britse handen.

We kijken naar recentere tijden: de oude koffieplantages zijn verdeeld en opnieuw verdeeld onder de lokale bevolking, waardoor een kleine, gefragmenteerde en toch levendige koffiesector is ontstaan. Decennialang concentreerde het land zich op het versterken van de sector en het organiseren van boeren in kleine koffiecoöperaties om de productie te verhogen, met focus op eerlijke handel en biologische productie. Deze inspanning zorgde ervoor dat Peru hogerop kwam te staan ​​in de ranglijst van leidende exportlanden – en leider op het gebied van biologische productie. Het stelde echter ook grenzen aan het creëren van de adequate infrastructuur om hoogwaardige koffiespecialiteiten te produceren. Terwijl de buurlanden in de jaren 2000 aandacht begonnen te besteden aan de markt voor speciale koffie op zoek naar premium- en toegevoegde waarde, had Peru moeite om zijn eigen evenwicht te vinden tussen ‘volume’ en ‘kwaliteit’.

Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval. Steeds meer producentengroepen investeren in kwaliteit. De familie Tocto nam de taak op zich om de manier waarop zij koffie verbouwden radicaal te veranderen door een nieuw koffieteeltmodel op te zetten, gebaseerd op principes van duurzaamheid en kwaliteit. Hun boerderij, Finca Churupampa (een Quechua-woord, ch'uru betekent "slak" en pampa betekent "vlakte") werd al snel een schitterend voorbeeld van hoe de beste landbouwpraktijken te integreren, gericht op gezonde planten en bodemvoeding, en het verbeteren van de kwaliteit, gericht op het planten van de juiste rassen en het investeren in een goede verwerkings- en drooginfrastructuur. Ook kwaliteitscontrole is voor hen niet nieuw. Eber – een van de oprichters van Finca Churuampa – was een van de eerste Peruaanse cuppers die ruim tien jaar geleden Q-gecertificeerd werd. Partijscheiding en kwaliteitsbeoordeling zijn routinewerk bij Finca Churuampa.

De eerste twee percelen van This-Side-Up van de Churupampa-boerderij zijn in februari 2018 geland. We zijn enorm blij met hoe deze twee percelen zich ontwikkelen: de twee vertegenwoordigen samen het beste van wat Peru volgens ons te bieden heeft: helder, schoon (duidelijk heel goed verwerkt) tonen van pure chocolade, volle, romige body, zoete en bramenzuurgraad. In februari ging Sara opnieuw naar Peru en ontmoette daar de twee belangrijkste producenten van beide partijen. Ze zijn allebei van plan om dit jaar te investeren in compostering en micro-organismen, en onze premie zal daarbij helpen.

Tussen 2018 en 2019 heeft This-Side-Up hun bestelling bij Churuampa verdubbeld en een biologische basismix toegevoegd die gericht is op hetzelfde segment als onze Brazil Capricornio Signatures en Nicaragua SHG-blends. We zijn blij om te kunnen zeggen dat koffiebranders in Europa de diepe chocoladetonen van Peruaanse koffiesoorten beginnen te waarderen als basis voor een blend, net zoals de VS dat al jaren doet. Tegelijkertijd krijgt de partij La Lima steeds meer navolging omdat deze bovenstaande kwaliteiten combineert met een fruitkick die hem zeer geschikt maakt voor een elegante filterkoffie.

De afgelopen jaren hebben onze partners met verschillende uitdagingen geëxperimenteerd. De hoge prijzen voor conventionele koffie maakten het moeilijk voor hen om zich te stabiliseren, maar zoals Walter Corrales zegt: “De prijzen waren dit jaar gestegen, maar het is één op de zestig jaar dat zoiets gebeurt. Mijn vraag is: wat doen we op de lange termijn?”. Daarnaast stonden we voor een ongekende uitdaging toen we ontdekten dat een hele partij koffie van onze partners kwaliteitsproblemen had. We maakten van deze gelegenheid gebruik om hun kwaliteitsnormen zorgvuldig te analyseren. Na lange gesprekken en discussies tussen Lenin, ons en ook enkele betrokken koffiebranders werd de zaak gedeeltelijk opgehelderd. Het is ook geweldig om te weten dat deze kwestie hen heeft geholpen hun kwaliteitsverwerking te verbeteren, van fabriek te veranderen en een industrieel ingenieur in dienst te nemen.

video-poster

Koffie informatie

  • Variëteiten:
    Typica, Caturra en Pache

  • Verwerking:
    Washed

  • Groeihoogte:
    1600 – 1900 meter

  • Locatie:
    Chirinos, Peru

  • Smaakprofiel:
    Volle body met een mix van zoetigheden (donkere chocolade en pecannoten) en fruitige tonen van tropisch fruit en bessen.