Tanzania is niet alleen van nature een perfect koffieland, maar na jaren van institutionele corruptie is het ook een moeilijk en complex koffieland. Als kleine broertje van bekende buur Kenia ook vaak een ondergeschoven koffieland.

Rebecca Trupin, van oorsprong uit de regio, trok zich het lot van de koffieboeren aan en met haar hulp is Wanza als export cooperatie gestart. Een samenwerking met This Side Up begon en in 2021 ontmoeten Dennis van Koepoort en Rebecca elkaar in Milaan.

Nadien is het contact gebleven, heeft Koepoort een groot deel van de koffies uit Marangu (Kilimanjaro regio) en Aranga (Arusha regio) afgenomen. In 2023 zijn Dennis en Sam naar Tanzania gereisd voor een ontmoeting met de lokale boeren.

Origintrip 2023 Tanzania

In oktober 2023 zijn Sam en Dennis van Koepoort Koffie naar Tanzania geweest.
Hier hebben we de koffieboeren ontmoet die voor ons de Direct-Trade Tanzaniaanse koffie verbouwen in de regio Kilimanjaro en Arusha.

Het was een intensieve trip waarbij we naast Aranga Arusha en Marangu Kilimanjaro ook langs zijn geweest bij de grote koffiemill in Moshi, bij onze goede vriend Frank van het Tanzanian Coffee Board in Moshi en bij Amkeni Kilimanjaro en Tumaini Farm in Arusha.

Een heerlijke trip bij fantastische mensen! Maar ook met de neus op de feiten dat smallholders echt gezinnen zijn met 20 koffiestruiken, wat mais en bananen en 1 koe.
Daarmee zijn ze zelf voorzienend en de koffie, ongeveer 100-200 kilo per gezin is het enige wat men kan verkopen en wat cash geld oplevert.

Op de beurs hebben we gezien dat de betere koffie niet meer oplevert dan $ 2,50.
Wij omzeilen ter plaatse de beurs en kopen direct de koffie in bij de boeren voor $ 5,50 per kilo. Met die extra inkomsten kan er geïnvesteerd worden en kan bijvoorbeeld schoolgeld voor de kinderen betaald worden.

Koffie informatie

Varieteiten:
Arabica Bourbon (Jackson, Mbirizi) and Kent 

Groeihoogte:
1,500 - 1,700 meters above sea level

Locatie:
Marangu - Kilimanjaro regio - Noord Oost Tanzania
Aranga - Arusha regio - Noord Oost Tanzania