Microstations in Oeganda

Toen Andy, Aggrey en Jason in 2018 Zombo Coffee Partners Ltd oprichtten, hadden ze een toekomst voor ogen die een oplossing zou bieden voor de drie belangrijkste problemen waarmee boeren in de Zombo-regio worden geconfronteerd: gebrek aan infrastructuur, slechte kwaliteit en geen toegang tot de markt. Andy, de oprichter en ontwerper van het microstationmodel en van Zombo, dacht dat een toekomst waarin boeren onafhankelijk worden mogelijk is. Sindsdien probeert hij dit te bewijzen.

Door boeren een kersenprijs te bieden die boven de marktprijs ligt en een bonus voor kwaliteit te betalen, kan c-prijsvrijheid worden bereikt; door technische en verwerkingsondersteuning te bieden, kan de kwaliteit beter worden en stabiliseren. Het strategische systeem van Andy Carlton heeft boeren de afgelopen jaren geholpen de kwaliteit en consistentie van hun koffie te verbeteren; Samen met zijn langdurige zakenpartner Aggrey ondersteunen ze boeren om zelf economische actoren te worden door de microstations te bezitten en te runnen. Het levensonderhoud in deze verwaarloosde regio van de wereld begint te verbeteren, en boeren voorspellen nu een toekomst voor het onderwijs van hun kinderen.

Zombo is actief in een van de armste regio's van het land in de West-Nijl, en boeren, voornamelijk Alhur-mensen, verbouwen het grootste deel van hun eigen voedsel en hebben honderd koffiebomen in hun velden. Vóór Zombo was koffie voor de meeste boeren echter zoiets als een geldautomaat. Ze moesten nog bekijken wat het verbeteren van de kwaliteit hen kon bieden. Of, zoals Aggrey het zegt: "Boeren keken vroeger naar koffie als iets dat uit hun bomen viel. Ze keken alleen naar koffie als het seizoen aanbrak."

De afgelopen jaren begonnen de resultaten zich te verspreiden en te manifesteren. Zombo heeft een exponentiële prijsstijging en solide groei weten te realiseren. Maar helaas zijn grote exporteurs zich maar al te bewust van deze situatie, en toen ze hoorden dat Zombo hogere prijzen betaalde en boeren mede-eigenaar van hun bedrijf maakte, besloten ze hen te overbieden. Wat zal er gebeuren als ze Zombo dwingen te sluiten? Ze kunnen terugkeren naar hun gebruikelijke praktijk om boeren onder druk te zetten met schandelijk lage prijzen en zonder concurrentie.