Een nieuw begin

Eerder bood This-Side-Up Nicaraguaanse eengezinskavels, traceerbare boerderijkavels van 2015 tot 2018 aan. Helaas moesten we vanwege ernstig wanbeheer van onze toenmalige exportbondgenoot ons terugtrekken en dit land verlaten dat ons zo dierbaar is - maar het Toen Arjan van der Hoek van Bean Brothers ons voorstelde aan Rina en René Paguaga, kregen we weer hoop. We werden onmiddellijk aangetrokken door hun transparantie, zorg voor kwaliteit, maar vooral door hun integriteit.

Vidita betekent 'klein leven' in het Spaans en is geïnspireerd op hoe de 97-jarige oprichter René senior de moeder van Rina en René, Carolina, noemde. Hun bedrijf van de derde generatie verkocht vroeger al hun productie aan ‘Big Coffee’, maar toen Rina uit de eerste hand mocht ervaren wat er feitelijk gebeurde met hun zorgvuldig geoogste en goed gevoede koffie, was ze geschokt: ‘ze letten echt niet op de details. Ik zei tegen mezelf: deze koffie vertegenwoordigt mijn land niet, en we besloten er iets aan te doen." Hoewel hun landgoed al meer dan 60 jaar oud is, werden ze pas in 2007 volledig onafhankelijk. Toen ze zich eenmaal losmaakten, werden de resultaten vrijwel onmiddellijk voelbaar toen de koffie die in hun fabriek werd verwerkt verschillende internationale erkenningen kreeg en als speciale koffie begon te verkopen. "Nicaraguaanse koffie kan de beste ter wereld zijn", zegt Rina, "en we willen echt het beste bieden van wat dit land te bieden heeft, en we geloven dat we op de goede weg zijn".

Tegenwoordig vormen de droogmolen van Santa Lucila en hun merk Café Vidita het hart van de activiteiten van de vijf landgoederen van hun familie en een verzamelcentrum voor producenten in de regio. Naast het bieden van goede prijzen en eerlijke lonen voor een regio waar het erg moeilijk is om in hun levensonderhoud te voorzien, beheert de familie Paguaga gezonde ecosystemen en een diepgaand bestudeerd productiesysteem. In het licht van de geschiedenis van het land zou het in hun schoenen veel gemakkelijker zijn geweest om zich af te wenden van de koffieproductie, zoals vele anderen deden. Hun inzet daarvoor, zelfs in de meest extreme omstandigheden, is op zijn zachtst gezegd bewonderenswaardig. Een partner als deze maakt ons enthousiast over het herstel van This Side Up in ons geliefde Nicaragua – hier is een nieuw begin!

Het aanbod Nicaraguaanse direct trade koffie bij KoepoortKoffie bestaat uit de Rojo en Armanrillo afkomstig van Santa Lucila Signatures.

Onderstaand meer informatie over Santa Lucila Signatures.

Santa Lucila Signatures

Gemengd tot perfectie

Los Congos, Las Brumas, La Iguana, La Española en La Portuguesa bevinden zich allemaal in Nueva Segovia, een bekende koffieregio omringd door gemeenschappen die al lang profiteren van koffie. De familie Paguaga runt vijf koffieplantages in deze regio en is er zelfs in geslaagd de bergtoppen van hun eigendommen te beschermen en ze tot natuurreservaat uit te roepen. Rina en René willen van hun landgoederen een model maken dat andere boeren in de regio kunnen volgen, en dat doen ze met een systematische aanpak. De bodem wordt zorgvuldig geanalyseerd en er worden het hele jaar door strenge voedingsplannen voor de bomen uitgevoerd. Ze werken echt voor gezonde, gelukkige landgoederen.

Bij de droogmolen van Santa Lucila komen de partijen van deze landgoederen binnen, worden gecupt en ingedeeld in smaakcategorieën. Vervolgens laten ze het aan de klanten, in dit geval This Side Up, over om om een ​​bepaald handtekeningprofiel te vragen. We hebben besloten om de twee smaken van de melanges die we in onze vorige samenwerking hadden opnieuw te creëren, en het is opmerkelijk hoe goed de melanges Rojo en Amarillo aansluiten bij onze wensen.