Brazilië is ‘s werelds grootste koffieproducent ter wereld. Vele miljoenen balen koffie komen jaarlijks uit dit Zuid Amerikaanse land. Het is dan ook niet het eerste land waar je aan denkt als je denkt aan verantwoorde, duurzame direct trade koffie. Kleine koffieboeren helpen hun skills te verbeteren, een beter inkomen te vergaren en kleinschalige authenticiteit; dat is simpelweg niet waar het grootste deel van de Braziliaanse koffieproductie om draait…

Koffie informatie:

Varieteiten:
Red Bourbon, Yellow Bourbon, Red Catuai, Yellow Catuai, Obata, Topazio, Arara, Red Icatu, IAC 125, Acaia, Ouro Verde, Iapar en Mundo Novo

Verwerking:
Pulped natural

Groeihoogte:
450 – 1200 meter

Locatie:
Piraju – Sao Paulo – Brazilië

Echter, de cooperatie Capricornio, waarin 20 gepassioneerde boeren hun krachten hebben gebundeld, startte een aantal jaren gelden het Four Seasons project. Dit doen ze in de regio rond de Steenbokskeerkring. Tot 1960 een koffie hotspot, maar door enkele vorstperiodes en de opkomende grote plantages in het noorden een inmiddels vergeten koffieregio. Nu, mede door klimaatveranderingen, is het weer een interessante plaats voor specialty koffie en dat is waar Capricornio koffie van de hoogste standaards produceert.

De hoogte waarop de koffie groeit is laag, maar doordat de koffie erg Zuidelijk (en dus langzaam) groeit, ontwikkeld een smaak die vergelijkbaar is met hoger groeiende koffies meer naar de evenaar. De koffie groeit vanaf 500 meter hoogte en dat betekent dat de winters koud kunnen zijn. Het zijn koffiebonen met een zoete ondertoon, maar ook met een lage densiteit. Wij bieden van Capricornio de Espressoblend aan en de Dulce blend. Beide koffies zijn 100% Arabica maar een blend van meerdere fazendas (plantages). Zodoende zorgt men dat de mix ieder jaar een consistente smaak heeft. De bonen zijn pulped natural en machinaal geplukt.

Deze koffiebonen gaan na de pluk bij de koffieboer naar de cooperatie Capricornio. Hierna worden de bonen direct verscheept naar Rotterdam en door onze handelspartner This Side Up geïmporteerd. De koffie komt daarna direct naar onze branderij.