Espressokoffie wordt bereid op ongeveer 90º Celsius. Dit is aanzienlijk lager dan het gekookte water van filterkoffie of andere systemen. Door de kleinere hoeveelheid koffie heeft deze ook nog meer de neiging om snel af te koelen. De volgende zaken zijn daarom van essentieel belang: - Verwarm de kopjes voor middels het warmhoudplaatje op uw machine of laat eerst heet water in de kopjes lopen. - Zorg dat de filterdrager toch in de machine geplaatst is wanneer deze niet gebruikt wordt, maar wel aan staat. - Drink de koffie direct na bereiden op en laat deze niet eerst afkoelen. Zo is espresso bedoeld. - Stoom eerst de melkschuim en maak daarna pas de (espresso)koffie, bij bereiding van een cappuccino.
Wanneer er geen stoom of heet water meer uit het stoompijpje komt dan zit vermoedelijk je stoompijpje verstopt. Maar ook wanneer je machine slecht stoomt of dat er water en/of stoom uit de zetgroep ontsnapt tijdens melk opschuimen, kan het (deels) verstopte stoompijpje hier de oorzaak van zijn. Oplossing: - Prik het gaatje van de stoompijp door met een paperclip. Dit is vaak maar een tijdelijke oplossing omdat achtergebleven melkresten of kalk dan weggeduwd worden door de paperclip maar niet opgelost worden. - Doe een beetje milk cleaner, cappuccino cleaner of melkreiniger in een longdrinkglas of in een melk stoomkannetje volgens de beschrijving op de verpakking. Zet vervolgens het stoompijpje in de week in deze milk cleaner om melkresten op te lossen. Stoom hierna goed na om achtergebleven milk cleaner en opgeloste melkresten te verwijderen. - Om kalkvorming in de stoompijp te voorkomen en/of op te lossen is het belangrijk om de espressomachine ook altijd te ontkalken via de stoompijp. Let op; de in punt 2 genoemde milk cleaner lost melkresten op maar geen kalk. Onderhoudstip: na het stomen de stoompijp direct met een vochtige doek schoonmaken en kort nastomen zonder melk. Dit voorkomt niet alleen verstopping maar is ook hygiënisch.
De o-ring (ook wel pistonring genoemd) zorgt voor de afdichting van de filterdrager met de machine. Deze gaat, afhankelijk van het gebruik, ongeveer een jaar mee. Deze o-ring kun je eenvoudig zelf vervangen. Zorg er altijd voor dat het gedeelte waar de o-ring teruggeplaatst wordt, héél zorgvuldig schoongemaakt wordt. Aangekoekte koffieresten kunnen anders nog steeds een goede afdichting in de weg staan.
De doorlooptijd van een goede espresso is rond de 25 seconden. Niet langer dan 30 seconden, want dan neemt de kwaliteit van de koffie af. Het espresso- of het iets grotere lungo kopje moet dan gevuld zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn: Gebruik van te fijne koffie maling Dosering van te veel koffie Het te hard aandrukken van de koffie (met meer dan 20 kilogram) De koffie filters of het doucheplaatje in de machine moeten gereinigd worden De machine dient ontkalkt te worden
De frequentie van het moeten ontkalken hangt sterk af van de hardheid van het gebruikte water. Verder spelen de gebruikte materialen van de verwarmingstechniek, en de mate waarin u gebruik maakt van de stoomfunctie voor cappuccino een belangrijke rol. Wij adviseren daarom in het algemeen om eens per maand uw espressomachine te ontkalken. Gebruikt u zacht water, dan volstaat eens per kwartaal. Vergeet niet het stoompijpje of heetwater uitloopje te ontkalken! Voor het ontkalken adviseren wij een vloeibaar middel te gebruiken, waarbij op de fles vermeld staat dat het geschikt is voor espresso(koffie) apparatuur. Gebruik nooit azijn! Raadpleeg naast het ontkalkingvoorschrift op de fles, ook altijd de handleiding van uw espressomachine.
Doordat koffieresten aankoeken in de broeikop kunnen de filterbakjes blijven hangen wanneer dit niet tijdig schoongemaakt wordt. Reinig de broeikop volgens de instructie in de handleiding en besteed extra aandacht aan het reinigen van het randje waar de afsluitring (pistonring) geplaatst is. Gebruik eventueel een metalen voorwerp (bijvoorbeeld een platte schroevendraaier) waarmee u deze koffieresten goed kunt verwijderen. Vervang zo nodig de afsluiting (pistonring). Want ook een versleten ring kan dit probleem veroorzaken. Filterbakjes die na jaren gebruik versleten zijn (de bovenrand gaat scherp aanvoelen of staat schuin naar boven) dienen vervangen te worden.
Indien de stoomschakelaar (nr.5 op de tekening van de handleiding NL) op ON staat dan blokkeert dit de werking van andere functies van de espressomachine, waaronder de koffiemolen. De koffiemolen kan dan niet worden geactiveerd met de maalschakelaar (6). Oplossing: Zet hiervoor de stoomschakelaar (5) op OFF. Zet de machine uit (OFF) d.m.v. de aan/uit schakelaar (2) en vervolgens weer aan (ON). U kunt alle functies van de machine nu weer gebruiken waaronder de koffiemolen met maalschakelaar (6).
E01 betekent dat de machine een probleem heeft met de watertoevoer, als er lucht bij de flowmeter komt geeft de machine deze storing en denkt de machine dat het water op is. Even flink spoelen (wateruitgifte aan zetten) helpt vaak. Eventueel helpt het om wat water in de water toevoerslang te blazen als de luchtbel hier zit.
Nagenoeg alle merken werken met dezelfde ULKA pompen. Het kan gebeuren dat, als je de machine voor het eerst aanzet (zeker als er geen water in het reservoir zit), de pomp droog loopt en vacuum trekt. Dit kan ook gebeuren als het waterreservoir helemaal leeg is. U hoort de pomp reutelen en deze maakt meer lawaai dan normaal. De oplossing is eenvoudig; water toevoegen. Vul het reservoir en spoel de machine door de water uitgifte voor warm water open te zetten. Helpt dit niet binnen enkele seconden? Dan moet u het vacuum in de pomp opheffen. Hiervoor duwt u met bv een doktersspuitje wat water in de aanvoerslang. Daarmee duwt u de luchtbel vooruit en zuigt de pomp weer water aan.
Blindfilteren is het reinigen van uw groep. Het gedeelte waar het water uit komt en waar water en koffie samen komen. Dit maakt u het beste regelmatig schoon als uw machine een boiler heeft. Dagelijks schoonmaken doet u met een zachte borstel, even de douchezeef schoonmaken, zodat er geen oude koffieresten zitten. Wekelijks maakt u ook de zetgroep schoon door te blindfilteren. Dat is een filterbakje zonder gaatjes (zogenaamde blindfilter). Deze doet u in de filterhouder en u doet een half theelepeltje schoonmaakmiddel (bv Cafizza) in de blindfilter. Doe de filterhouder in de machine en laat 10 seconden lopen. Water en schoonmaakmiddel vermengd, en na 10 seconden zet u de machine uit. (Heeft uw machine een manometer, dan zal deze naar de maximale pompdruk gaan, dat is geen probleem. 10-15 seconden is wel de maximale tijd). Dit herhaalt u 10 keer. Haal nu de filterhouder uit de machine en spoel af. Herhaal bovenstaande stappen met schoon water, zodat het schoonmaakmiddel weer uit de machine wordt gespoeld. Uw machine is nu weer netjes schoon. Let op: blindfilter is het schoonmaken / ontdoen van de groep van koffieresten. MEt deze procedure ontkalkt u de machine niet!
- Power off the machine by pressing the on/off button (n°4). - Keep pressed the button n°1 (coffee 1), n°2 (coffee 2) and n°3 (hot water) at the same time and power on the machine by using the on/off button, if you see that the led/light of the n°3 (hot water) button will flashing, means that the stand-by function has been enabled. If you see that the led/light of the n°3 (hot water) button remains off, means that the stand-by function has been disabled. - Power off and power on the machine by pressing the on/off button (n°4). When the “stand-by ” function is enabled, after 30 minutes of inactivity, the machine will go in stand-by status, the LCC, the heating element and the light of the buttons will be switched off for energy saving, only the button n°1 (coffee), will flash every 3 seconds. (By pressing the button n°1, the machine will be switched on again).