Tanzaniaanse Ol Doniyo vers gebrand

(8 klantbeoordelingen)

18,95 incl. BTW

14 op voorraad

Beschrijving

Teelt

Naast het verbouwen van koffie, verbouwen boeren zich meestal met maïs, bonen, aardnoten, zonnebloemen en gember.

Oogst en na de oogst

De bes wordt met de hand geoogst. Boeren verwerken bonen op hun eigen boerderij, dus individuele verwerkingsmethoden variëren van boerderij tot boerderij. Over het algemeen wordt bes verpulverd met een eco-pulper of standaard pulper en vervolgens gefermenteerd. Na fermentatie wordt perkament gedurende 14-20 dagen op verhoogde bedden gedroogd.

Eenmaal droog, ligt het perkament 2-3 maanden in coöperatieve magazijnen voordat het wordt overgebracht naar molens in Mbozi of Mbinga, districten in Zuid-Tanzania, om voorbereid te worden voor export.

Koffie in Tanzania

Coffee’s roots in Tanzania kunnen worden getraceerd via geschiedenis die teruggaat naar de Haya stam van Northwest Tanzania in de 16 ste eeuw. Na de Duitse en vervolgens Britse koloniale overheersing heeft de Tanzaniaanse koffie-industrie vele transformaties en aanpassingen ondergaan in een poging om de meest gelijkwaardige, winstgevende en hoogwaardige koffie te creëren die mogelijk is. Tegenwoordig investeert onze eigen partner, Sucafina Tanzania, in het verbeteren van de koffie en het leven van kleine boeren door middel van een verscheidenheid aan initiatieven.

Koffie werd in Tanzania lange tijd vrijwel uitsluitend in het noorden verbouwd. De regio’s Kilimanjaro, Arusha, Tarime, Kagera, Kigoma en Karatu / Ngorongoro werden gewaardeerd om hun ideale Arabica-groeiomstandigheden. De koffieproductie was in die tijd zo geconcentreerd in het noorden dat Moshi, een noordelijke gemeente, het enige knooppunt was voor alle koffiemaling en -verkoop.

De activiteiten in Moshi groeiden in de jaren vijftig en begin jaren zestig tot enorme proporties. Aangezien zowel Tanzania, Kenia als Burundi in de naoorlogse decennia onder Britse heerschappij stonden, was Moshi het tweede maal- en verkoopcentrum (na Nairobi, Kenia) voor de Britse koffieproductie.

De koffieteelt heeft zich de afgelopen jaren naar het zuiden uitgebreid. Naast de historische krachtpatserregio’s in het noorden, wordt er nu ook koffie verbouwd in de zuidelijke regio’s Ruvuma en Mbeya / Mbozi. De meeste zuidelijke uitbreiding van de koffieteelt vond plaats in de jaren zeventig en tachtig en werd aangemoedigd door twee projecten die werden gesteund door Europese geldschieters. In een ironische wending is 75 tot 85% van de totale koffieproductie in Tanzania vandaag afkomstig van boerderijen in het zuiden.

Extra informatie

Gewicht 1 kg
Kies hele bonen of gemalen

,

8 beoordelingen voor Tanzaniaanse Ol Doniyo vers gebrand

  1. Peter V. (geverifieerde eigenaar)

    Een parel in het assortiment: fris fruitig en chocoladetonen: machtige boon!

  2. Robin (geverifieerde eigenaar)

  3. Peter V. (geverifieerde eigenaar)

  4. Victor de Boer (geverifieerde eigenaar)

  5. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  6. Anoniem (geverifieerde eigenaar)

  7. Henk Heijthuijsen (geverifieerde eigenaar)

  8. Eri van Abeelen (geverifieerde eigenaar)

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *